Kopiera filer till och från egen dator

Via webbgränssnitt

Surfa in på https://files.cs.umu.se, logga in med ditt CS-användarnamn och lösenord.

Du kan ladda upp filer via knappen "Upload" i sidhuvudet, eller genom sk. Drag-and-Drop där du klickar och drar en fil från din dator till webbläsaren. Filer kan laddas ner genom att klicka på filnamnet eller på nerladdningsknappen.

Textfiler kan editeras direkt i webbgränssnittet genom att klicka på "edit" knappen (ser ut som en penna) till höger i fillistan.

Som en fjärrhårddisk/nätverksplats

Följ denna guide

Till och från Windows

På windows finns ett antal program för att föra över filer mellan datorer.
Ett vanligt program heter WinSCP.

Programmet du använder måste stöjda protokollet SFTP (ej samma sak som FTPS)

winscp

Anslut med följande uppgifter:

Username
Ditt CS-Användarnamn
Password
Ditt CS-Lösenord
Protocol
SFTP (SSH)
Server
salt.cs.umu.se

Till och från Mac OSX

På Mac OSX kan man öppna Terminal och sedan följa instruktionerna nedan för Linux.

Till och från Linux

Enklast är att öppna ett terminalfönster och använda det inbyggda kommandot scp (secure cp)

Följande kopierar en lokal fil i hemkatalogen till hemkatalogen på salt.cs.umu.se.

scp <fil> <csanv>@salt.cs.umu.se:

ex för att kopiera "minfil.txt till användaren dv12abc:

scp minfil.txt dv12abc@salt.cs.umu.se:

Följande kopierar istället från salt till din lokala dator.

scp <csanv>@salt.cs.umu.se:<fil> .

Ex. scp dv12abc@salt.cs.umu.se:minfil.txt .

Kör man scp för att se manualsidan.